Search
Close this search box.

Конференција за започнување на проектот ПРЕСПА финансиран од Европска Унија

На 06.07.2022 во Ресен се одржа конференција за започнување на овој проект. На конференцијата присуствуваа градоначалниците Јован Тозиевски од Ресен и Едуард Дуро од Девол, претставници од јавните комунални претпријатија, претставници на институции, земјоделци и земјоделски друштва, претставници на училишта и сл.

Проектот „Превенција од ризици за одржливи практики за животна средина за земјоделци – ПРЕСПА“ е финансиран од Европска Унија од програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Северна Македонија и Република Албанија, а во реализација на Центар за граѓанска иницијатива од Прилеп, Општина Ресен, Организација за управување со дестинации од Корча и Општина Девол.

На 06.07.2022 во Ресен се одржа конференција за започнување на овој проект. На конференцијата присуствуваа градоначалниците Јован Тозиевски од Ресен и Едуард Дуро од Девол, претставници од јавните комунални претпријатија, претставници на институции, земјоделци и земјоделски друштва, претставници на училишта и сл.

Проектниот тим ги презентираше активностите на проектот кои ќе придонесат кон заштита на животната средина особено со изградба на канализациски мрежи и пречистителни станици за отпадни води во двете општини, како и подигање на свеста кај граѓаните и зајакнување на прекуграничната соработка помеѓу луѓето и институциите од двете страни на границата.

На крајот се отвори и дискусија на која им беа одговарани прашањата на присутните, а истите изјавија желба да придонесат за уште поуспешна реализација на проектот Преспа.

 

{gallery}Kick off Prespa{/gallery}

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Related Posts

Get Curated Post Updates!

Sign up for my newsletter to see new photos, tips, and blog posts.